صادرات آهک در ایران یکی از باارزش ترین اقدامات صادراتی است که ارزآوری خوبی برای کشور دارد. به دلیل وجود معادن غنی از سنگ آهک در برخی از شهرهای ایران هر سال هزاران تن از انواع آهک به کشورهایی نظیر عراق، عمان، پاکستان، ترکمنستان، افغانستان، ارمنستان، قطر، کویت، قبرس و کشورهای دیگر صادر می شود.
صادرات آهک عموما به صورت آهک زنده، هیدراته، پودر و آهک میکرونیزه صورت می گیرد. بیش از 70 درصد معادن مواد معدنی در ایران معادن آهک با خلوص بالا است به همین جهت جزء برترین های تولید و صادرات آهک به شمار می آید. آهک در مصارف بسیاری کاربرد دارد به همین دلیل دارای بازار بالقوه ای است. در ادامه به ویژگی ها و کاربردهای آهک صادراتی، قیمت و صادرات آن به کشورهای مختلف می پردازیم.
ویژگی های آهک صادراتی
همان طور که می دانید آهک یک سنگ معدنی سفیدرنگ دارای ناخالصی است که برای خلوص آن می بایست آن را پخت. این ماده معدنی تا 1000 درجه سانتی گراد گرما می بیند تا ناخالصی های آن مانند سیلیس، منیزیم، منگنز، آلومینیوم و مواد دیگر جدا شود. سنگ آهک بیشتر به صورت آهک رسی، ماسه ای و دولومیت یافت می شود. این سنگ رسوبی دارای کلسیم است که هر چه میزان کلسیم در آن بیشتر باشد مرغوب تر خواهد بود.
کاربرد آهک صادراتی
از آهک در حوزه های بسیار زیادی استفاده می شود. عمده استفاده از آهک در حوزه ساختمان سازی و کارهای عمرانی است. به عنوان مثال از آن در آسفالت جهت صاف و هموار کردن انواع جاده ها و خیابان ها، اصلاح و ترمیم آن ها استفاده می شود. همچنین در آماده کردن ملات های بنایی و ساختمان سازی در بناهای تاریخی و حتی مدرن، انواع گچ کاری ها، ساخت انواع آجر و سیمان به علت نفوذپذیری، پایداری و مقاومت بالا در ساختمان سازی، جهت عایق کاری در ساختمان سازی، شیشه سازی، عملیات خاکریزی، در صنایع آرایشی و بهداشتی مانند ساخت عطر و لاک، صنایع فولادی، چرم سازی، دامداری و کشاورزی و موارد بسیار دیگر مورد استفاده قرار می گیرد.
برآورد قیمت آهک صادراتی
همان طور که می دانید نه تنها در حوزه آهک و صادرات آهک بلکه در هر زمینه ای قیمت گذاری به عوامل بسیاری بستگی دارد. یکی از مهم ترین عوامل دخیل در قیمت صادرات آهک میزان درصد خلوص آن است.
پس از آن نوع تجهیزات مورد استفاده جهت آماده سازی آهک، مراحل طرز تهیه و تاکتیک های مورد استفاده در آماده سازی آن، حمل و نقل، قیمت ارز، میزان حجم تولید و موارد دیگر بر روی قیمت آهک صادراتی تاثیر می گذارد. همچنین تنوع محصولات آهک، نوع بسته بندی آن ها، میزان مرغوبیت، اعمال قیمت رقابتی نیز از عوامل مهمی است که می بایست در قیمت آهک مد نظر قرار داد.
آهک را معمولا به صورت فله ای یا کیسه ای به فروش می رسانند. هر نوع از انواع آهک مانند هیدراته، زنده، مرده، کلوخه و میکرونیزه به دلیل ویژگی، کاربرد و مراحل تهیه متفاوت، دارای قیمت های مختلفی هستند. همان طور که می دانید قیمت ها بر اثر رکود و یا رونق اقتصادی در کشور پایدار نبوده و دارای نوسانات بسیاری است. از این رو جهت استعلام قیمت صادرات آهک می بایست از اتحادیه و مرکز مربوطه قیمت گرفته و نهایتا طبق تعرفه های قیمتی، صادرات را انجام داد.
صادرات آهک به ترکیه
از آن جا که ترکیه کشور همسایه است، بنابراین روابط صادرات و واردات زیادی بین ایران و ترکیه در حال انجام است. به طوری که در فصل اول سال 2021 نزدیک به 986 میلیون دلار مبادلات کالا بین ایران و ترکیه صورت گرفت. طبق آمار به دست آمده حدود 505 میلیون دلار صادرات از ایران به ترکیه و 481 میلیون دلار واردات از کشور ترکیه به ایران ثبت شده است. صادرات آهک نیز جزو 20 اقلام نخست صادرات به ترکیه است که مقدار صادرات آن در سال 2021 در مقایسه با میزان صادرات در سال های پیش افزایش یافته و روند صعودی داشته است. کشور ترکیه کشوری در حال توسعه و پیشرفت است که تقاضای مصالح ساختمانی، راه سازی و حتی محصولاتی در حوزه های دیگر در آن بالاست. از این رو می توان با صادرات آهک مرغوب به نیازهای این کشور پاسخ داد و میزان حجم صادرات آهک به ترکیه را افزایش داد.
صادرات آهک به پاکستان
ایران دارای مرزهای گسترده ای با کشور پاکستان است از این رو هم نیازمند تجارب بسیاری در خصوص انجام امور گمرکی و صادرات آهک بوده و هم کار مبادلات می تواند راحت تر و سریع تر بین این دو کشور صورت گیرد. پاکستان نیز کشوری در حال پیشرفت است که در صنایع مختلف مخصوصا ساخت و ساز پیشرفت های چشمگیری داشته است. از این رو می تواند گزینه مناسبی برای صادرات آهک باشد.
بیش از نیمی از مردم پاکستان در روستا زندگی می کنند و از آن جایی که بیشتر به شغل کشاورزی و دامپروری مشغول هستند وجود معادنی نظیر نفت، زغال سنگ، آهن و سنگ آهک برای آن ها بسیار مهم است. در حالی که خود دارای معادن غنی است، اما به دلیل تقاضای زیاد واردات محصولات معدنی و محصولات دیگر جزو بازارهای هدف ایران به حساب می آید.
صادرات آهک به ازبکستان
ازبکستان از جمله کشورهایی است که با ایران به دلیل تشابهات فرهنگی روابط اقتصادی خوبی نیز دارد. ازبکستان کشوری دارای معادن طلای بسیار، ذخایر مس و اورانیوم، معادن نفت و گاز است. همچنین صنعت کشاورزی موفقی دارد که فرآورده های صادراتی بسیاری را به کشورهای ترکیه، چین، روسیه، اوکراین و کشورهای دیگر صادر می کند. اما از طرفی به دلیل تقاضای واردات اقلامی مانند انواع ماشین آلات، آهن و فولاد، پلاستیک، دارو، مبلمان، الیاف مصنوعی و محصولات معدنی یکی از بازارهای هدف ایران مخصوصا صادرات آهک است.
صادرات آهک به عراق
عراق یکی از کشورهای همسایه ایران است که بزرگترین بازار در خصوص استفاده از اجناس و محصولات ایرانی است. همان طور که می دانید این کشور به دلیل درگیری های اخیر و جنگ های پی در پی نیاز به بازسازی ساختمان ها، راه ها و جاده های خود دارد. از آن جا که مواد معدنی اولیه ای مانند آهک، سیمان، پودر سنگ و غیره در ساخت و ساز بسیار مهم است آن ها را از طریق کشورهای دیگر تامین می کند. صادرات آهک به عراق نه تنها در زمینه ساخت و ساز بلکه در صنایع تولیدی و خدماتی نیز بسیار پرکاربرد است.
به صورتی که از آهک در اموری مانند تصفیه آب و فاضلاب و صنایع ذوب فلزات استفاده می گردد. آهک صادراتی به عراق بیشتر از نوع سنگ آهک، پودر سنگ (در انواع پودر سنگ کربنات کلسیم، سنگ آهک، گرانیت، مرمر و پودر سنگ گچ)، سنگ آهک کلوخه، آهک هیدراته و آهک زنده است که بیشتر در کیسه های 25 کیلوگرمی صادر می شود.
صادرات آهک به گرجستان
صادرات آهک به گرجستان این بار به واسطه مرز مشترک صورت نمی پذیرد بلکه به دلیل اشتراکی که در تمدن و فرهنگ بین این دو کشور است انجام می شود. صادرات ایران به گرجستان یک موقعیت بسیار عالی برای دسترسی به بازار اروپاست. به همین دلیل این صادرات شامل اقلام بسیار زیادی مانند محصولات معدنی اعم از آهک، گچ، سیمان، انواع خاک و غیره است.
صادرات آهک به افغانستان
با وجود درگیری ها و جنگ های اخیر در افغانستان، این کشور هنوز هم یکی از مقاصد صادراتی ایران در حوزه صنایع غذایی و مصالح ساختمانی است. این کشور توانسته به ثبات نسبی اقتصادی برسد و همین امر باعث شده ایران بتواند اصلی ترین تامین کننده انواع اقلام و محصولات در افغانستان باشد. ایران در فصل نخست سال 1400 توانسته است صادراتی به ارزش 570 میلیون دلار به کشور افغانستان داشته باشد. صادرات آهک به افغانستان نیز در زیرمجموعه صادرات مواد معدنی و مواد اولیه مورد نیاز جهت ساخت و ساز قرار می گیرد.
صادرات آهک به قبرس
کشور قبرس یکی از بازارهای هدف صنعت سنگ ایران است. همان طور که می دانید صنعت سنگ ایران در حال حاضر به بیش از 60 کشور در سراسر جهان صادر می گردد. از اقلام صادراتی در این حوزه می توان به انواع سنگ های تزئینی و نما اشاره کرد. استان لرستان از استان هایی است که دارای معادن بسیار غنی (دارای حجم تولیدی حدود 22درصد از تولیدات کل کشور) سنگ بوده و به همین جهت در این زمینه سرمایه گذاری کرده و سنگ های بسیاری را فرآوری می کند. این استان معادن دیگری نظیر سنگ گچ، چینی، تالک، آهک و غیره دارد که در حوزه صادرات این مواد معدنی نیز موفق است.
صادرات آهک به کویت
کویت همسایه جنوب غربی ایران است که دارای مرز آبی مشترک هستند. تاجران خوزستانی و بوشهری بیشترین فعالیت صادرات به کویت را دارند به همین دلیل هنوز ظرفیت زیادی در حوزه صادرات به کویت خواهیم داشت. صادرات به کویت در زمینه های مختلفی مانند انواع میوه، خشکبار، فرش، انواع سنگ های معدنی مانند صادرات آهک به کویت انجام می گیرد. موارد مهمی مانند نحوه بسته بندی کالا، اجهاف کامل بر شرایط و قوانین تعرفه های گمرکی و موارد دیگر از جمله شرایط صادرات آهک به کویت است.
صادرات آهک به قطر
صادرات آهک به قطر بیشتر شامل آهک دهیدراته از بوشهر و شهرهای جنوبی کشور است که این سنگ آهک به صورت دانه بندی خام و همچنین آهک پخته به قطر صادر می شود. قطر جزو کشورهایی است که رابطه خوبی با ایران دارد و اگرچه بازار بزرگی برای ایران در حوزه صادرات آهک محسوب نمی شود، اما به هر حال هر ساله ارزآوری نسبتا خوبی را برای کشور و سودهای خوبی برای تاجران رقم زده است.
صادرات آهک به سوریه
سوریه نیز یکی از کشورهای همسایه ایران است که اتفاقا رابطه اقتصادی خوبی با یکدیگر دارند. صادرات به این کشور کار چندان سخت و چالش برانگیزی نیست، زیرا دو کشور هیچ گونه مشکل تجاری و یا سیاسی با یکدیگر ندارند. سوریه نیز به دلیل اتفاقات و جنگ های صورت گرفته در گذشته دارای خرابی های ساختمانی زیادی است که جهت مرمت، بازسازی و حتی نوسازی نیاز به مصالح ساختمانی دارد. از این رو صادرات آهک به سوریه یکی از گزینه های مناسب صادرات کشور است.