در صنعت ساختمان سازی از مصالح ساختمانی متفاوت استفاده می کنند که هر کدام از آنها دسته بندی جداگانه ای دارند و برای اهدافی گوناگون مورد کاربرد قرار می گیرند. اهمیت ساخت و سازهای نوین در استفاده بهینه و مناسب از انواع مصالح ساختمانی است. گچ، آهک و پودر سنگ در دسته بندی کاربردی ترین مصالح قرار دارند که گاهاً مجریان پروژه های عمرانی چندان اطلاع دقیقی از کاربردها و تفاوت میان آنها ندارند. تفاوت گچ، آهک و پودر سنگ در نوع متریال، نگاه کاربردی، روش استفاده و چگونگی بهره برداری از آنها در پروژه های گوناگون است.
برخی تفاوت گچ، آهک با پودر سنگ را در نوع کاربرد آنها بررسی می کنند و برخی نیز چندان تفاوتی از نگاه عملیاتی قائل نیستند. از طرفی نوع فرموله شدن این ترکیبات با یکدیگر متفاوت است. از آنجا که همگی آنها در دسته بندی مصالح ساختمانی پرکاربرد قرار می گیرند، در این مقاله از گروه متسل موتور تخصصی جستجوی صنعت ساختمان به بررسی تفاوت گچ، آهک و پودر سنگ می پردازیم. اگر قصد خرید قطعه بتنی دارید می توانید از طریق مت سل اقدام کنید.
گچ ساختمانی چیست؟
گچ در فهرست مصالح پایه ساختمان سازی قرار می گیرد که تقریباً در تمامی مراحل ساخت مورد استفاده است و نوعی ملات چسباننده معدنی است. در واقع گچ یکی از فراوان ترین سولفات های معدنی در سراسر جهان است که به شکل سنگ گچ و یا صخره های بزرگ گچی در طبیعت وجود دارد.
گچ در شرایط خالص کاملاً سفید رنگ است، اما در طبیعت همراه با ناخالصی هایی معدنی یافت می شود که رنگ آن را به سفید مایل به زرد و حتی خاکستری تبدیل می کند. این ماده در اصل نوعی ساختار سنگی است که بافتی نرم و انعطاف پذیر دارد، تا جاییکه به راحتی می توانیم سطح سفید آن را با ناخن خراش بیاندازیم.
کاربرد گچ در پروژه های گوناگون ساختمان سازی متداول است. از این ماده سفید رنگ برای ترکیب با آب و تهیه ملاتی انعطاف پذیر برای پوشاندن یکسره نمای داخلی و یا خارجی ساختمان استفاده می کنند. گچ به شدت با آب واکنش پذیر است و می تواند ملاتی کاملاً روان و شکل پذیر را ایجاد کند. البته از این ماده برای مصارف دیگر مانند مجسمه سازی و یا نوشتن و علامت گذاری و... نیز استفاده می شود. تفاوت گچ، آهک و پودر سنگ نیز در همین قابلیت های کاربردی آنها نهفته است.
آهک ساختمانی چیست؟
در بررسی تفاوت گچ، آهک و پودر سنگ پس از بررسی فیزیکی و کاربردی گچ لازم است تا از آهک نیز صحبت کنیم. البته در بسیاری از موارد سنگ آهک را به اشتباه با سنگ گچ یکسان در نظر می گیرند؛ اما این دو تفاوت های بسیار زیادی با یکدیگر دارند.
سنگ آهک نیز به مانند سنگ گچ دارای بافت نرمی است و در دسته بندی سنگ های رسوبی قرار می گیرد که معمولاً در سطح آب های کم عمق و گرم مناطق دریایی یافت می شود. البته معادن بزرگ آهکی ناشی از رسوب های دریایی در سال های خیلی دور هستند که حالا به شکل منابع معدنی استخراج می شوند.
منشا سنگ آهک فعالیت های بیولوژیکی در بستر دریاها برای سالیان طولانی است. این سنگ ها از رسوب پیوسته نرم تنان و جانداران دریایی و حتی مرجان ها به شکل باقیمانده های کلسیمی ایجاد شده اند. کاربرد آهک در صنعت ساختمانی و برای تقویت ملات سیمانی است. از آهک عموماً به عنوان ماده اصلی تولید انواع سیمان استفاده می کنند. از طرفی این ماده در صنایع دیگر از قبیل تولید شیشه و یا صنایع تصفیه خصوصاً خنثی کردن آب های اسیدی کارایی دارد. کاربردی که وجه برجسته در تفاوت گچ، آهک و پودر سنگ است.
پودر سنگ چیست؟
پودر سنگ مصالح ساختمانی پرکاربردی است که در بررسی تفاوت گچ، آهک و پودر سنگ مورد بررسی ما قرار خواهد گرفت. همانطور که از نام این مصالح ساختمانی بر می آید، محصول کوبیدن و پودر کردن سنگ های مختلف است. در محل کارخانه خرده سنگ ها از جنس های مختلف را توسط دستگاه های آسیاب بزرگ آنقدر خرد می کنند تا ترکیب پودر شکلی تولید شود. به این ترتیب پودر سنگ تمامی خواص فیزیکی و حتی شیمیایی سنگ های معدنی را با خود دارد.
برای تهیه پودر سنگ بیشتر از سنگ های آهکی و یا گچی (کربنات کلسیم) استفاده می کنند. لذا به مانند گچ و یا آهک سفید رنگ است و در اصل همان ماهیت فیزیکی و شیمیایی آهک و یا گچ را دارد، اما ساختار آن به مراتب سخت تر است. کاربرد پودر سنگ در ساختمان سازی متنوع است. البته پودر سنگ به تنهایی خاصیت تولید ملات را ندارد و از آن در کنار دیگر ملات سازها مانند سیمان و یا سیمان سفید و حتی گچ و آهک برای تولید ماده چسبنده استفاده می کنند. کاربرد پودر سنگ در ملات سازی برای تولید نماهای زیبای ساختمانی، درزگیری جهت آب بندی کاشی و سرامیک و همچنین بندکشی و تولید ملات مناسب نصب کاشی و سرامیک و... است.
چرا گچ، آهک و پودر سنگ را مقایسه می کنیم؟
در این مقاله قصد داریم تا به تفاوت گچ، آهک و پودر سنگ بپردازیم. اما چرا این سه مصالح ساختمانی را کنار یکدیگر قرار داده ایم و قصد بررسی آنها را داریم؟
ماجرا از شباهت های این سه به یکدیگر آغاز می شود. هر سه از مصالح ساختمانی پرکاربرد به رنگ سفید هستند که در ظاهر شبیه به یکدیگر قلمداد می شوند. البته رنگ سفید گچ به نسبت از آهک خالص تر است. در عین حال فرم پودری کاملاً نرم و روانی را دارد. این در حالی است که ظاهر پودر سنگ و حتی آهک اندکی زمخت تر از پودر گچی است.
کاربرد گچ، پودر سنگ و حتی آهک نیز شباهت هایی به یکدیگر دارند. هر سه برای تولید ملات های تزیینی استفاده می شوند. اما نگاه کاربردی نوع ملات آنها با یکدیگر تفاوت هایی دارد. همین نکات مشترک باعث شده تا گاهاً برای خرید مصالح ساختمانی از میان این سه نوع ترکیب سفید رنگ اشتباه کنیم و یا از آنها در موارد غیر مناسب به کار ببریم. در ادامه به بحثی جامع از تفاوت این سه مصالح سفید رنگ اما کاملاً کاربردی اشاره خواهیم کرد.
بررسی ویژگی های گچ، آهک و پودر سنگ
برای بررسی تفاوت گچ، آهک و پودر سنگ باید آنها را جداگانه بررسی کنیم و در کنار هم برای مقیاس خواص فیزیکی و قابلیت های کاربردی دست به کار شویم. ویژگی های متفاوت این سه نوع مصالح ساختمانی به قرار زیر هستند.
تفاوت میان گچ و سنگ آهک
- گچ و آهک هر دو از نوع سنگ های کلسیمی هستند که در دسته بندی خانواده سنگ های کربنات کلسیم قرار می گیرند؛ اما ماهیت گچ، معدنی و ماهیت آهک، رسوب بیولوژیکی پسماند دریایی است.
- گچ به حالت سولفات کلسیم آبدار با ساختار کریستالی در طبیعت یافت می شود. این در حالی است که آهک نوعی سنگ رسوبی کلسیم کربنات است و به شکل اکسید و یا هیدروکسید کربنات در معادن استخراج می شود.
- بافت گچ به مراتب از آهک نرم تر است. بلورهای گچ به شکل گرد و کروی است، این در حالی است که ساختار آهک سخت تر و دانه ها ظاهر کشیده تری دارند.
- نوع واکنش پذیری آهک و گچ با آب نیز کاملاً متفاوت است. آهک در گونه های متفاوتی وجود دارد. برخی از انواع آهک تمایلی برای واکنش شیمیایی با آب ندارند و لزوماً در تماس با آب سخت نمی شوند. این نوع آهک را اصطلاحا هیدراته می گویند. اما آهک مناسب فعالیت ساختمان سازی را اصطلاحا آهک زنده معرفی می کنند که از خواص واکنش پذیری با آب و تولید ملات خمیری شده برخوردار است. در مقابل گچ کاملاً نسبت به آب واکنش پذیر است و در تماس با آب به سرعت سخت می شود.
گچ ترکیب ضد آب نیست و در صورت تماس با جریان آب به سرعت تخریب خواهد شد. این در حالی است که آهک خصوصیات ضد آب دارد و می توانیم از آن برای درزبندی و یا تولید ملات اتصال کاشی و سرامیک سرویس های بهداشتی ساختمان ها نیز استفاده کنیم.
تفاوت آهک با پودر سنگ
از موضوع تفاوت گچ، آهک و پودر سنگ به مقایسه گچ و آهک پرداختیم و حالا قصد داریم تا از تفاوت ها میان آهک و پودر سنگ صحبت کنیم. توجه داشته باشید که پودر سنگ محصول خرد شدن و آسیاب سنگ های معدنی و عموماً به علت بافت نرم سنگ گچ و یا سنگ آهک از این نوع سنگ ها تهیه می شود. برای همین است که مانند به مانند آهک و یا گچ کاملاً سفید رنگ است.
- روش فراوری و تهیه پودر سنگ با آهک به کلی متفاوت است. پودر سنگ را مستقیماً از خرد کردن سنگ های معدنی پس از کوباندن، آسیاب شدن و سرند شدن خرده سنگ ها تهیه می کنند. اما آهک پس از استخراج ترکیب ناخالص است که لازم است تا یک مرحله فرآوری از نوع آهک پزی را سپری کرده تا ناخالصی های آن به طور کامل جدا شود.
- پودر سنگ به تنهایی خاصیت تهیه ملات را ندارد؛ اما از آهک می توانیم برای تقویت ملات سیمانی و یا به تنهایی برای تولید ملات مناسب در پروژه های ساختمانی استفاده کنیم.
کاربرد پودر سنگ به کلی با کاربرد آهک خصوصاً آهک زنده و یا هیدراته متفاوت است. از آهک هیدراته برای صنایع مختلف از قبیل تولید فولاد و یا صنایع کاغذسازی استفاده می کنند. آهک زنده نیز مناسب تهیه ملات های تقویت سیمان در فعالیت های ساختمان سازی است. این در حالی است که کاربرد پودر سنگ برای تهیه ملات نما و یا درزبندی و بندکشی سنگ و سرامیک به جهت آب بندی است.
گچ، آهک یا پودر سنگ کدام یک را انتخاب می کنید؟
در این مبحث با سه نوع مصالح ساختمانی با ظاهر سفید رنگ اما خصوصیات فیزیکی و شیمیایی کاملاً متفاوت روبرو هستیم. اگر چه به ظاهر و حتی در خواص شیمیایی، این سه مصالح ساختمانی شباهت هایی به یکدیگر دارند؛ اما در عمل و نگاه کاربردی مناسب مصارف ساختمانی کاملاً متفاوت هستند. کاربرد گچ عموماً برای نماسازی داخل ساختمان است و به علت ضعیف بودن در مواجهه با جریان آب و رطوبت مناسب نماسازی خارجی ساختمان کارایی ندارد. این در حالی است که می توانیم از آهک برای پوشش یکسره فضاهای ساختمانی استفاده کنیم. کاربرد پودر سنگ نیز عموماً برای درزبندی و بندکشی زیبا و کاملاً ضد آب سنگ و سرامیک ساختمانی است.
خرید مصالح ساختمانی از نوع گچ و یا آهک در تمامی پروژه های عمرانی و هر نوع فعالیت ساختمان سازی متداول است. قاعدتاً برای طیف بزرگ از فعالیت های عمرانی و ساختمان سازی به تهیه این مصالح ساختمانی نیاز دارید. در این مقاله تهیه شده از گروه متسل موتور جستجوی تخصصی صنعت ساختمان قصد بررسی کاربردی مصالح پایه گچ، آهک و پودر سنگ را داشته ایم تا حین خرید و فروش مصالح ساختمانی دچار اشتباه نشوید و مطمئن باشید که محصول مورد نظر را کاملاً مطابق با نیاز کاربردی خود تهیه کرده اید.